ОКБ Мечникова   ОКБ ім. Мечнікова

Захворювання щитовидної залози

Захворювання щитовидної залози поширені не лише у Дніпропетровській області, а й в Україні загалом. Це пов'язано не лише з поганою екологією, неправильним харчуванням та пасивним способом життя наших громадян, велику роль відіграла катастрофа на Чорнобильській АЕС, після чого у рази зросла захворюваність на рак щитовидної залози. Необхідно відзначити низьку медичну освіченість населення, недотримання простих правил - якщо є пухлина, а як правило пухлина, що зростає, вже на ранніх стадіях пальпується і візуалізується на шиї, необхідно терміново звернутися до лікаря, адже в 20% випадків такі пухлини є злоякісними, а рак щитовидний у ранніх стадіях виліковується повністю у 96% хворих, навпаки запущений рак вимагає тяжкого тривалого хірургічного, радіологічного та хіміотерапевтичного лікування часом із сумнівним прогнозом.


 За даними статистики вузлики в щитовидній залозі виявляються у 50% жіночого населення України і не вимагають серйозних хірургічних втручань, а лише спостереження у спеціаліста, з іншого боку, велику небезпеку становлять запущені пухлини гігантських розмірів, що здавлюють сусідні органи та тканини шиї. На жаль, виходячи з нашої практики, багато громадян, особливо з віддалених районів області «ростають» такі пухлини до величезних розмірів і звертаються до фахівців, коли така пухлина здавлює або проростає в трахею, утруднюючи дихання аж до апное, здавлює стравохід, аж до неможливості прийому їжі. Можливо, це пов'язано з тяжким економічним становищем громадян віддалених сіл, складністю приїзду до лікарні Мечникова з віддалених районів, недовіри до медицини загалом, але коли такий пацієнт починає задихатися, то жодні фактори його вже не зупиняють і він з'являється у приймальному відділенні лікарні Мечникова. тяжкому стані. Такі ситуації вимагають від лікаря приймального відділення миттєвого прийняття рішення, проведення найскладнішої ургентної трахеостомії, підготовки пацієнта до тяжкої планової операції, а чим занедбаніша ситуація, тим важче і травматичне хірургічне втручання.


Лікарня Мечникова має повну діагностичну базу для лікування запущених пухлин, у тому числі і раку щитовидної залози, безцінна можливість ургентного проведення томографічного дослідження у високій роздільній здатності у приймальному відділенні. Синергізм і багатопрофільність висококваліфікованих фахівців працюють у лікарні, дозволяє проводити найскладніші операції з приводу гігантських зобов і запущених раків щитовидної залози, комплексне лікування з використанням радіойодтерапії та внутрішньоартеріальної селективної поліхіміотерапії, з виконанням міжнародних стандартів та рекомендацій. Проводяться складні комбіновані операції з резекцією і пластикою верхніх дихальних шляхів, сонної артерії та стравоходу, верхні стернотомії при поширенні пухлини або метастазів у середостіння, в таких операціях іноді беруть участь до 5 хірургів різних спеціалізацій: ендокрин онколог, а тривалість операції сягає 10 годин.


Останні роки метод ультразвукового дослідження щитовидної залози став гранично доступним у будь-якій районній лікарні області, що дозволяє виявити пухлину щитовидної залози в мінімальних розмірах, незважаючи на це, на жаль, занедбаність захворювань щитовидної залози щороку зростає. Враховуючи не найкращу ситуацію в діагностиці захворювань щитовидної залози, зростання захворюваності на рак, ми рекомендуємо у жінок старше 40 років запровадити обов'язкове ультразвукове дослідження щитовидної залози у профілактичні щорічні огляди. При виявленні пухлини щитовидної залози необхідне ретельне спостереження ендокринолога за місцем проживання зі щорічним ультразвуковим контролем. Якщо пухлина зростає або підозріла за УЗД критеріями, необхідно проведення пункційної біопсії з подальшою консультацією ендокринного хірурга. У лікарні Мечникова впроваджено найсучасніші високотехнологічні методи малоінвазивної лазерної хірургії, що дозволяють пролікувати зоб щитовидної залози на ранній стадії та уникнути відкритої інвалідної операції у житті пацієнта.


Шановні громадяни, ставтеся до себе та свого здоров'я з повагою, будь-яка виявлена або візуалізована пухлина в шиї підлягає повній діагностиці та ретельному довічному спостереженню, а за показаннями, хірургічному лікуванню у вузькоспеціалізованому відділенні ендокринної хірургії.


Автор Дейнеко І. В.