ОКБ Мечникова   ОКБ ім. Мечнікова

Інноваційні методи хірургії надниркових залоз

Вкотре переконуємося у високій ефективності та перевагах, перед лапароскопією, методики мануально асистованої лапароскопічної адреналектомії (HALS), особливо у випадках пухлин надниркового залози великих розмірів.

Пацієнтка К., 1974 р.н., надійшла у відділення з пухлиною лівого наднирника до 10 см. у найбільшому вимірі, надниркові гормони в нормі, за даними КТ, МРТ пухлина середньої щільності, неоднорідна з вогнищами розпаду та некрозу, бугриста, . Проведена трансперитонеальна мануально асистована лапароскопічна субтотальна адреналектомія, з підтвердженням доброякісності процесу на експрес гістології, через мінімальний розріз (для руки хірурга) до 5 см., через який пухлина і була евакуйована з черевної порожнини. Операцію провів проф. Кутовий Олександр Борисович.

Тривалість операції 40 хвилин, мінімальна крововтрата, відмінний косметичний ефект із накладенням внутрішньошкірного шва, дренаж видалений на 2 день після операції, ускладнень не відзначалося.

Не можу, з величезною подякою, не відзначити адміністрацію лікарні та особисто головного лікаря проф. Сергій Риженко (Sergii Ryzhenko), за всебічну допомогу та надану можливість працювати на висококласному та сучасному обладнанні компанії Storz.