ОКБ Мечникова   ОКБ ім. Мечнікова

8 Конференція Європейського Союзу ендокринних хірургів

8 Конференція Європейського товариства ендокринних хірургів (ESES2019), 16-18 Травня, 2019 року, Гранада, Іспанія. Аналіз та висновки:

1. У нашому відділенні виконується весь перелік операцій, з необхідним обсягом обстеження та лікування при захворюваннях органів ендокринної системи, що відповідають сучасним міжнародним рекомендаціям. Результати лікування (відсоток рецидивів, ускладнень, смертність та інші) у нашому відділенні не відрізняються від міжнародної статистики, а за деякими параметрами кращі за багато клінік Європи, особливо з низьким рівнем кількості операцій.

2. Розвиток ендокринної хірургії полягає в тенденції до мініінвазивної та ендоскопічної хірургії не тільки надниркових залоз, а й щитовидної та паращитовидної залоз з розширенням показань. Проведення таких операцій у нашому відділенні пов'язане з необхідністю придбання дорогої сучасної коагуляційно-дисекторної та стежильної апаратури (Гармонік, Лігашу, нейромоніторинг поворотного нерва, інтраопераційне визначення паратгормону тощо) і це наше завдання на найближчі роки.

3. Європейське товариство ендокринних хірургів домагається централізації ендокринних операцій лише у високоспеціалізованих центрах з наявністю вузьких спеціалістів. Доведено, що якість хірургії (кількість ускладнень, рецидивів, смертність) безпосередньо пов'язана з досвідом та кваліфікацією хірурга, за допомогою статистики визначено стандарти кількості операцій на хірурга та на центр на рік. Таким чином, ендокринний хірург високої кваліфікації може вважатися, якщо проводить більше 50 операцій на щитовидній залозі та більше 15 паратиреоїдектомій, для центру це 200 операцій на щитовидній залозі, більше 20 партиреоїдектомій та адреналектомій на рік. У нашому відділенні проводитися близько 30 паратиреоїд- та адреналектомій на рік, хірурги проводять близько 200 операцій на щитовидній залозі на рік, таким чином кваліфікацію нашого відділення та наших лікарів можна вважати дуже високою та відповідною до європейських стандартів.

- Нам є чого прагнути, роботу нашого відділення вважаю доброю і відповідною до європейських та міжнародних стандартів!